Menu

  Strona główna
  Kontakt
  Aktualności
  O szkole
  Uczniowie
  Rodzice
  Biblioteka
  Świetlica szkolna
  Osiągnięcia
  Dokumenty
  RODO
  Wycieczki integracyjne
  Historia
  Galeria
Galeria

zobacz wiÄ™cej »
Kalendarz

  Kwiecieñ 2024  
Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Aktualności

Zdrowe żywienie to mądre myślenie
Uczniowie klasy III b i III c uczestniczyli w projekcie edukacyjnym ?Zdrowe żywienie to mądre w myślenie?. Projekt realizowany był od stycznia do kwietnia 2018 roku. Głównym założeniem projektu było przekazanie uczniom wiedzy na temat prawidłowych nawyków odżywiania poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia oraz prawidłowego sposobu odżywiania się dzieci.

Cele projektu to:
- zapoznanie, przypomnienie uczniom (a przez nich ich rodzinom) zasad prawidłowego odżywiania się,
- uświadomienie uczniom (rodzinom) potrzeby aktywności fizycznej i jej wpływu na zdrowie.
- Wdrażanie do higienicznego przygotowywania i spożywania posiłków,
- Pogłębienie zainteresowań problematyką prozdrowotną,
- Przekazywanie zdobytej wiedzy swojej rodzinie, rówieśnikom.

Uczestnicy projektu poznali przygody oraz bohatera książki Wandy Chotomskiej pt "Tadek Niejadek". Zorganizowali klasowe wystawy książek, czasopism, ulotek, ilustracji promujących zdrowy styl życia korzystali z książek kucharskich- poszukując, czytając i wybierając przepisy (do pierwszej swojej książki kucharskiej ) na zdrowe desery, sałatki i soki owocowe oraz surówki i sałatki z warzyw.Odbyło się spotkanie z pedagogiem szkolnym. Pani pedagog przeprowadziła pogadankę połączona z prezentacją na temat "Co lubi mózg". Na zajęciach z edukacji plastycznej uczniowie wykonywali różnymi technikami prace plastyczne "Owoce i warzywa w moim domu" oraz plakaty Odżywiam się zdrowo" Układali również haseł promujące zdrowe odżywienie. 0dbyło się spotkanie uczestników projektu z dietetykiem Panią Karoliną Krajewską ? uczniowie mieli okazję dowiedzieć się i sobie uświadomić jaki wpływ ma odżywiania na nasze zachowanie, samopoczucie i wyniki w nauce. Tego samego dnia w godzinach popołudniowych w spotkaniu z dietetykiem uczestniczyli rodzice, którzy dowiedzieli się jak powinna wyglądać dzienna dieta oraz jaki wpływ na zachowanie dzieci ich samopoczucie oraz wyniki w nauce ma właściwe odżywianie. Rodzice dowiedzieli się również na temat wartości odżywczych owoców i warzyw. Na zajęciach z edukacji plastycznej uczestnicy projektu wykonali okładkę do swojej pierwszej książki kucharskiej. Zaprojektowano i przygotowano wystawę prac plastycznych oraz haseł promujących zdrowe odżywianie na szkolnym korytarzu. Uczestnicy projektu wykonali wiosenne ,kolorowe sałatki, surówki i kanapki. Dnia 12 IV 2018 w dzień zakończenia projektu odbył się Klasowy kuiz- "Czy wiesz co jesz". Każdy z uczestników odpowiedział co najmniej na jedno pytanie związane ze zdrowym żywieniem. Uczestnikom wręczone zostały książki kucharskie. W dniu kuchcika uczniowie wraz z rodzicami przygotowali pyszne soki ,koktajle, sałatki owocowe, dietetyczne desery. Wszyscy uczestnicy projektu mieli okazję dokonać degustacji potraw. Tego samego dnia dokonano podsumowania i ewaluacji realizowanego projektu. Uczniowie ocenili własny wkład w pracę nad realizacją projektu.



E .Maliszewska
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stopka