ZarzÄ…dzenie nr 2/2020
Dyrektora Szkoły Podstawowej w Osięcinach w sprawie profilaktyki związanej z grypą i innymi chorobami zakaźnymi. Zgodnie z rekomendacjami MEN w zakresie profilaktyki zdrowotnej w związku z pojawiającymi się w niektórych krajach europejskich przypadkami zachorowań na koronawirusa zarządzam:
1. Przeprowadzić z uczniami pogadanki na temat przestrzegania podstawowych zasad higieny, w tym częstego mycia rąk z użyciem ciepłej wody i mydła oraz ochrony podczas kaszlu i kichania.
2. W klasach wywiesić instrukcje mycia rąk oraz inne zasady higieny osobistej.
3. Wysłać informacje dla rodziców za pomocą e-dziennika, by nie posyłali przeziębionych i chorych dzieci do szkoły.
4. Apeluję, by do szkoły nie przychodzili chorzy nauczyciele.
5. Jednocześnie proszę zachować spokój. Jeśli nie mieliście kontaktu z osobą chorą, nie ma powodu do obaw.
Dyrektor Szkoły Podstawowej w Osięcinach
mgr Andrzej Polaszek
Informacja
Głównego Inspektora Sanitarnego
w zwiÄ…zku
z potencjalnym ryzykiem zakażenia koronawirusem
PODSTAWOWE ÅšRODKI OCHRONNE PRZECIWKO
KORONAWIRUSOWI
Koronawirus jest
wirusem osłoniętym cienką warstwą tłuszczową dlatego jest wrażliwy na wszystkie
detergenty, w tym mydło, preparaty do dezynfekcji oraz promienie UV. Oznacza
to, że łatwo go inaktywować prostymi środkami czystości.
Wirus przenosi siÄ™:
a)
bezpośrednio,
drogą kropelkową - zawierające wirusa drobne kropelki powstające w trakcie kaszlu, kichania, mówienia mogą być bezpośrednią przyczyna zakażenia.
Odległość 1-1,5 m od osoby, z którą prowadzimy rozmowę, traktowana jest jako
bezpieczna pod warunkiem, że osoba ta nie kaszle i nie kicha w naszym kierunku
(strumień wydzieliny oddechowej pod ciśnieniem),
pośrednio, poprzez
skażone wydzieliną oddechową (podczas kichania czy kaszlu) przedmioty i
powierzchnie. Wirus nie ma zdolności przetrwania poza organizmem człowieka,
ulega dezaktywacji po kilku- kilkunastu godzinach.
Nie istnieje szczepionka ani skuteczne
leczenie przeciwko koronawirusowi. Dlatego należy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad zapobiegawczych, które istotnie wpłyną na
ograniczenie ryzyka zakażenia:
1. Często myć
ręce - instrukcja jak poprawnie myć ręce
znajduje się poniżej
Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej
możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60 %).
Mycie rąk ww. metodami zabija wirusa, jeśli znajduje się on na rękach.
Wirus ma zdolność do krótkotrwałego
przebywania na powierzchniach i przedmiotach jeśli skażone zostały wydzieliną
oddechową (w trakcie kaszlu, czy kichania) osób chorych. Istnieje ryzyko
przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na rękach np. dotykając
twarzy lub pocierając oczy. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.
2. Stosować zasady ochrony podczas kichania i
kaszlu
Podczas
kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką - jak
najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je
środkami na bazie alkoholu (min. 60 %). Zakrycie ust i nosa podczas
kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów. Jeśli nie
przestrzega się tej zasady można łatwo zanieczyścić przedmioty, powierzchnie lub
dotykane, np. przy powitaniu, osoby.
3.
Zachować
bezpieczną odległość
Należy
zachować co najmniej 1 metr odległości z osobą, która kaszle, kicha i ma
gorÄ…czkÄ™.
Gdy ktoś z chorobą układu oddechowego, taką jak 2019-nCoV, kaszle lub kicha,
wydala pod ciśnieniem małe kropelki zawierające wirusa. Jeśli jest się zbyt
blisko, można wdychać wirusa.
4.
Unikać
dotykania oczu, nosa i ust
DÅ‚onie
dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie
oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie się
wirusa z powierzchni na siebie.
5.
MajÄ…c
łagodne objawy ze strony układu oddechowego, należy starannie
stosować podstawowe zasady higieny oddychania oraz higieny rąk i pozostać w
domu do czasu powrotu do zdrowia, jeśli to możliwe.
6.
Unikać
spożywania surowych lub niedogotowanych produktów pochodzenia zwierzęcego
Ostrożnie obchodź się z surowym mięsem, mlekiem lub narządami zwierzęcymi, aby
uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia poprzez niegotowaną żywność, zgodnie z
dobrymi zasadami bezpieczeństwa żywności.
7. Zapobiegać
innym chorobom zakaźnym poprzez szczepienia, np.
przeciwko grypie.
W zależności od sezonu epidemicznego, w Polsce rejestruje się od kilkuset
tysięcy do kilku milionów zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę i
zachorowania grypopodobne rocznie. Szczyt zachorowań ma miejsce zwykle między
styczniem a marcem. Ostre infekcje wirusowe mogą sprzyjać zakażeniom innymi
czynnikami infekcyjnymi, w tym wirusami. Nie należy jednak traktować szczepień
ochronnych przeciwko grypie jako sposobu zapobiegania zakażeniom koronawirusem.
8.
Dbać o
odporność, wysypiać się, dbać o kondycję fizyczną, racjonalne odżywianie.
|